You are here: Home » Image Formats » JPEG 2000

JPEG 2000

JPEG 2000 ( de asemenea , JPEG2K) este un standard pentru compresia imaginilor digitale, în special în tonuri continue în tonuri de gri / imagini color și imagini binare. JPEG este acronimul pentru Joint Photographic Experts Group.

Prezentul standard este rezultatul unui efort comun de către Organizația Internațională de Standardizare (ISO), Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) și Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU-T). Kerncodeersysteem a standardului JPEG 2000 a fost înregistrată oficial ca ISO / IEC 15444-1 / ITU-T Rec. T.800. Prezentul standard prevede imagini cu tonuri de compresie performanțe excelente continuă în ceea ce privește rata de biți / comportament de distorsiune și de mobilizare mai ales la inferior bitdebieten performanțele predecesorului sau JPEG. Accentul în JPEG 2000 este pe calitate și funcționalitate, iar acest lucru se folosește tehnologii noi.

Cosinusul discretă de transformare (DCT) este schimbat JPEG 2000 pentru Daubechieswavelet de transformare , care reprezintă de fapt o tranziție de la o transformare pe bază de bloc local , la o transformare globală a imaginii. Ca rezultat, artefacte de interferență bloc la bitdebieten redusă să fie evitată în detrimentul mai multe imagini unse. Mai mult decât atât Daubechieswavelettransformatie se pretează foarte bine la codificare scalabile sau încorporate, în cazul în care serviciile furnizate de către ierarhic și progresivă modul DCT a standardului JPEG vechi sunt umbrite.

În rezumat, acceptă sau furnizează JPEG 2000 performanțe superioare de codificare la bitdebieten scăzută, compresia imaginilor continuetint- și binare, o gamă dinamică largă de pixeli, imagini de mari dimensiuni, precum și un număr mare de componente de imagine, de compresie pierderi mai puțin și lossy, bitdebietoptimalisatie, transmiterea progresivă în ceea ce privește calitatea și rezoluția, regiunea de codificare interes, acces aleatoriu și operațiuni în domeniul comprimat, funcționalitatea bazată pe obiect, robustețea împotriva erorilor de biți (toleranță de eroare), posibilitatea de cod secvențial, un bestansformaat (JPX) și capacitatea de a imaginii de protecție.

Acțiune

Standardul JPEG 2000 include mai multe părți:

 • Partea 1 – Core codificare a – ISO / IEC 15444-1 / ITU-T Rec. T.800: definește funcționalitatea de bază și sintaxa fluxului de cod de JPEG2000.
 • Partea a 2 – Extensii – ISO / IEC 15444-2 / ITU-T Rec. T.801: introduce funcționalități suplimentare, cum ar fi decompositiestijlen aleatoare, waveletfilters arbitrare, transformări multicomponente (liniare și neliniare), pe bază de schimbare de codificare interes din regiune, un nou format de fișier (JPX). Partea a 2 codec-uri de sprijin nu suportă în mod necesar un buchet plin de funcționalitate materialele prezentate.
 • Partea a 3 – Propunere JPEG2000 – ISO / IEC 15444-3 / ITU-T Rec. T.802: Spre deosebire de JPEG sau JPEG2000 este definit formatul de fișier (MJ2), care permite codificarea imaginilor în mișcare de pe basis.Besides imagine-by-imaginii funcționalitate suplimentară acceptată în această parte, formatul real de fișier este definit în partea 12.
 • Partea 4 – Conformanța Testarea – ISO / IEC 15444-4 / ITU-T Rec. T.803: specifică procedurile de încercare pentru conformitatea codare și decodare a JPEG2000 Partea 1.
 • Partea a 5 – Referință Software – ISO / IEC 15444-5 / ITU-T Rec. T.804: două pachete software sunt oferite pentru testarea și validarea JPEG2000 de codificare (în limbaje de programare Javaand C).
 • Partea 6 – Compus Image File Format – ISO / IEC 15444-6 / ITU-T Rec. T.805: să prezinte un format alternativ de fișier fix pentru a sprijini stocarea imaginilor compuse (mai multe imagini, suprapuneri de text etc.). ITU-T T.44 | ISO 16485 multistratificat mixte Raster Content (MRC) model este utilizat pentru a reprezenta imagini compuse din partea 6 din JPEG2000.
 • Partea 7 – Referință hardware: a fost anulat din cauza lipsei contribuțiilor.
 • Partea 8 – JPEG2000 Secure (JPSEC) – ISO / IEC 15444-8 / ITU-T Rec. T.807: Această componentă oferă suport pentru securitate în JPEG2000.
 • Partea 9 – Instrumente interactivitatea API-uri și protocoale (JPIP) – ISO / IEC 15444-9 / ITU-T Rec. T.808: specifica un protocol și interactivitate instrumente pentru schimbul eficient de imagini JPEG2000 și metadatele asociate.
 • Partea 10 – Extensii pentru Volumetric Datasets – ISO / IEC 15444-10: Această secțiune se extinde părțile 1 și 2, astfel încât codificarea seturilor de date volumetrice pot fi susținute (imagini de la scanere medicale, etc.).
 • Partea 11 – fără fir (JPWL) – ISO / IEC 15444-11 / ITU-T Rec. T.810: multimedia wireless experiență semnificativă a erorilor de depreciere de transmisie. JPWL adaugă protecție împotriva erorilor de facilitări, de detectare a erorilor și de corectare a erorilor în timpul comunicațiilor fără fir predispuse la erori.
 • Partea 12 – ISO Base File Format Media – ISO / IEC 15444-12 | ISO / IEC 14496-12: acesta este un alt format de fișier care a fost elaborat în consultare cu MPEG Comitetul (Motion Pictures Experts Group) și care este utilă pentru ambele standard, Motion JPEG2000 ca standarde MPEG. Acest format este bazat pe formatul de fișier QuickTime.

Pătrunderea pe piață a JPEG 2000 este mai mic decat predecesorul sau JPEG. Acest lucru se datorează în parte cererilor de licențe în ceea ce privește standardul JPEG original, care a generat o mulțime de incertitudine pe piață și pe de altă parte, la o mai mare complexitate. Aceste probleme sunt acum de locuri de muncă, care JPEG 2000 este acum disponibil în dispozitive atât low-end și high-end. JPEG2000 este rupt în primul rând pentru a ajunge pe piețele high-end, cum ar fi supravegherea video și imagistică medicală în cazul în care atât calitatea, cât și scalabilitate sunt importante. Pentru cinematografia digitală JPEG 2000 a fost selectat ca un standard de codificare.